Weerstand bij lachyoga

Onlangs mocht ik een lachyogaworkshop in Rotterdam verzorgen en ik had er heel veel zin in. Het was een vrijgezellenfeestje, dus dat beloofde een goede sfeer en ja… Er was een goede sfeer. De bruid in spe had geen idee wat de bedoeling was, dus het was leuk om haar te vertellen wat haar te wachten stond. Ze stond ervoor open. Dat is ook de eerste stap bij lachyoga.

We begonnen met een warming-up en vervolgens wat uitleg over de ademhaling vanuit de buik. Na de eerste oefeningen merkte ik het nog niet, maar tijdens de groetoefening, waarbij je de ander aankijkt, een hand geeft en lacht, stuitte ik op lichte verlegenheid van deelnemers. Er waren dames die oogcontact vermeden. Voor mij was dit een mooie aanleiding om hier even op in te gaan na de oefening.

Halverwege voelde ik ineens weerstand in de groep. Er was een dame die bij een oefening zei: ‘Dit doe ik toch niet?’ De gedachte weerhield haar van de oefening. Dit is precies waar lachyoga wat mij betreft over gaat. Hoe ga je om met die weerstand? Sta je jezelf toe te doen in plaats van in het hoofd te schieten? Ik vroeg na de sessie naar de ervaringen. De dame in kwestie bleef stil. Een andere deelnemer zei: ‘Ja, ik merkte dat ik een lach op kon wekken door de trillingen van mijn buik, maar dat heb ik tegengehouden, want dan zou het niet spontaan zijn.’ Dat is ook een rake opmerking, want ook dan gaat het denken aan de haal met de oefening. Want wat zou er gebeuren als je het opwekken van de lach toelaat? Dat kan het begin zijn van een natuurlijke en spontane lach.

De bruid in spe mocht nog een laatste reactie geven. Ze zei: ‘het zou niet mijn keuze geweest zijn, maar het is wel goed om me uit mijn comfortzone te krijgen.’

Er was ook een dame die opmerkte makkelijker te kunnen lachen bij het aankijken van de anderen. Maar weer een ander ervoer het juist zonder de blik van anderen. ‘Ik ben bang dat iemand denkt dat ik haar uitlach’, was ook een herkenbare reactie.

Wanneer je meedoet aan lachyoga, hoef je je geen zorgen te maken over wat dan ook. Het is een uurtje voor jezelf: lachen zonder reden.

Meer over lachyoga vind je op de pagina van de lachclub Rotterdam.