Waarom mediteren? 11 Excuses en 1 reden

Weten is nog altijd niet hetzelfde als ervaren. Soms weerhoudt een gedachte je van de ervaring. Mij wel in ieder geval. Daarom heb ik de meestvoorkomende gedachten die je kunnen weerhouden van meditatie, op een rijtje gezet.

  1. Ik heb vandaag geen tijd.

Tijd is iets wat je maakt. Als je echt tijd wilt, kun je het ook kopen. Toch weet ik dat de gedachte van geen tijd hebben er regelmatig kan zijn. Als je wilt mediteren, denk dan klein. Ga gewoon zitten. Voel even, haal adem, voel het lichaam. Geef jezelf een minuut.

  1. Ik ben te onrustig.

Dat is precies de reden om te mediteren. Ga die onrust aan en onderzoek het door te zitten en erbij te blijven. Sta je zelf toe ermee te zijn. Wat voel je? Welke fysieke sensaties zijn er? Hoe is het nu? En nu? En nu?

  1. De telefoon gaat steeds.

Dat kan. Zet je telefoon uit, ook al zijn er gedachten die zeggen dat je bereikbaar moet zijn. Merk ze op als gedachten. Niet meer en niet minder.

  1. Ik heb geen zin.

Wanneer je weet dat het mediteren ook betekent aangaan wat er is in het moment, dan kan het heel goed dat deze gedachte langskomt. Besef dan ook dat deze gedachte er mag zijn en doe het vervolgens gewoon. Ga de ervaring steeds weer aan met de beginnersgeest, alsof het de eerste keer is. Zelfs als de gedachte keer op keer terugkomt. Misschien kun je de gedachte welkom heten of glimlachen naar de gedachte.

  1. Ik ben vrij, dan heb ik het niet nodig.

Als je vrij bent is er genoeg tijd, maar hoeveel taken gaan er in een dag? En hoe vul je de dag? Het is een mooie manier om je hoofd helder te krijgen en de dag met een intentie in te gaan. Meditatie is daar bij uitstek geschikt voor.

  1. Ik ben verkouden

De adem is er altijd, ook als je verkouden bent. Het kan belastend werken als je gewend bent de focus bij de adem te houden, gedurende de meditatie. Als je dit zo ervaart, kun je ook de aandacht bij het lichaam houden of bij gedachten of geluiden. Zo verleg je de aandacht een beetje, maar kom je wel aan mediteren toe.

  1. Ik voel me goed

Mediteren als je je niet goed voelt, kan je in het moment houden en het opmerken van wat er speelt en daarmee zijn ook. Wanneer je je goed voelt, kan het ook goed zijn om je te focussen en de aandacht te brengen in het moment. Positieve gedachten en gevoelens kunnen ook veel energie slurpen als ze je meevoeren uit het moment. Een ervaring van je niet goed voelen, lijkt vaak ineens op te doemen. Wanneer je dagelijks mediteert, kun je de signalen eerder herkennen en aan de bel trekken wanneer dit nodig is.

  1. 30 minuten is te lang.

Begin gewoon door te gaan zitten en nodig jezelf uit te blijven zitten. Ieder moment opnieuw aangaan, maakt je los van tijd. Wanneer je ervaren bent in meditatie, zit je misschien in stilte met wat er is. Heb je begeleiding, dan kan het dat je een korte of een lange meditatie doet. Wanneer er dan gedachten komen over de tijdsduur, kun je deze dan zien als gedachten? Wetende dat je er niets mee hoeft.

  1. Ik doe het liever in een groep

Dat is een gedachte die je ervan weerhoudt te gaan ervaren en bij jezelf te zijn. We leren dat het gezelliger is in een groep, maar weet dat je ook jezelf kunt motiveren.

  1. Het is gewoon saai

Soms ervaar je saaiheid en ook dat kun je onderzoeken door erbij te blijven. Wat zit erachter die saaiheid? Is die saaiheid een gedachte? Is er weerstand? Zie het als een gedachte en ervaar het moment steeds weer opnieuw.

11. Waarom doe ik het eigenlijk?

Soms begin je ergens aan en ben je enthousiast. Dan ineens ebt het weer weg en komen er gedachten in de vorm van vragen. Als je er echt antwoord op wilt, kun je ook eens een tijdje stoppen met mediteren. Mij hielp dat om bevestigd te krijgen dat het een verrijking is voor mijn leven. Wil je toch gewoon doorgaan met mediteren? Dan kun je ook met deze vraag gaan zitten en ervaren. Gedachten komen en gaan.

1 helpende gedachte: meer kwaliteit van leven

Of je nu wel of niet ervaren bent in mediteren, er is altijd wel een moment dat een gedachte overheersend kan zijn en een excuus verschaft om ver bij jezelf vandaan te gaan. Maar wat is nu een reden om toch te mediteren? Het levert meer kwaliteit van leven. Bij meditatie kom je dichter bij jezelf door volledige aandacht voor lichaam, emoties en denken. Het aangaan van een emotie of zien en ervaren waar je misschien wel vandaan wilt blijven en onderzoeken wat er gebeurt als je jezelf uitnodigt erbij te blijven brengt balans. Gewoonweg omdat niet alles met het denken op te lossen is.

Zelf ervaar ik ook meer helderheid en concentratie, maar ik heb ook geleerd mild en vriendelijk te zijn voor mezelf. Dit laatste is essentieel om ook op uitdagende momenten gedachten te zien voor wat ze zijn. Ze mogen er zijn, maar ik hoef er niks mee te doen.

“We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.” Albert Einstein

Wil je meer weten over mindfulnessmeditatie? Lees dan ook over de misverstanden die er zijn over mindfulnessmeditatie.

Meer over mindfulness?