Geplaatst op

Wijnproeverij

IMG_4911Er was eens een wijnliefhebber die zijn kennis met zijn vrienden wilde delen. Hij organiseerde een wijnproeverij. Deze mensen waren ontzettend blij, want ze hielden veel van wijn en wilden er graag meer over weten. De man begon met een milde uitleg en trok een flesje Chardonnay open. De aanwezigen hadden allemaal weleens geproefd van deze wijnsoort en iedereen wist dan ook wel iets van de Chardonnay-druif af. De man vertelde over wanneer een wijn een bepaalde naam mag dragen en dat niet alleen de druif verantwoordelijk is voor de smaak, maar dat dit met de grond, het klimaat en andere factoren te maken heeft. De vrienden luisterden aandachtig.

Daarna was het tijd voor een volgend wijntje, een Merlot. ‘Wat proeven jullie?’ vroeg de man. Iedereen deed zijn best om zo goed mogelijk te proeven. Er was een dame bij die het allemaal een beetje overdreven vond. Toch deed ze haar best en riep: ‘Ik proef kruidnagel.’ ‘Oh ja?’ Riep haar vriend, die naast haar zat. ‘Dan proef ik aarde’, riep hij.

Hij ging verder. Nu is het tijd voor een quiz, zei hij: ‘Wie weet wat chambreren is?’ ‘Ja, is dat niet de wijn op kamertemperatuur laten komen?’ riep er een. Een ander riep: ‘Dat is toch even laten staan, na het openen van de fles?’ De wijnliefhebber knikte. ‘Dat is het exact. Wat is looizuur en in welke wijn proef je het goed?’ ging hij verder. Iedereen lachte. ‘Ja, dat zal wel van de druiven komen’, riep er een. ‘Nee, dat noem je pulp’, riep weer een ander. ‘Tannine’. Riep de dame ineens. De wijnliefhebber complimenteerde de vrouw met haar kennis.

Als laatste vroeg de man. ‘Is een goede wijn per definitie duur?’ ‘Nee’, riep de vrouw en ging door: Neem nou een Pampas-wijn.’ De wijnliefhebber beaamde dit. De anderen vielen stil van verbazing.

Tot slot pakte de man een fles en iedereen keek ernaar. ‘Dat is een hele goede’, riep iemand. Een ander zei: ‘in ieder geval een hele dure.’ ‘Een Barolo’, riep een ander. Iedereen kreeg een scheutje in zijn glas. ‘Ruik er maar even aan’, zei de man. ‘En?’ vroeg hij tien seconden later. ‘Lekker, dit ruikt goed’, zei er een. Een ander riep: ‘Bijzonder.’ Iedereen riep iets, behalve de dame die haar bedenkingen had. ‘Neem eens een slokje’, zei de wijnliefhebber. Iedereen nam een slok. ‘Zo, dit is bijzonder’, riep er een. De anderen beaamden dit, behalve de dame. Zij riep: ‘Deze wijn is niet goed meer.’ ‘Jawel joh’, riepen de anderen. ‘Nou, als dat zo is, dan vind ik hem gewoon niet lekker’, zei de dame resoluut. De wijnliefhebber wachtte tot iedereen zijn wijn op had, want niemand wilde deze wijn verspillen. Daarna zei hij: ‘Deze wijn was inderdaad niet goed meer.’ De smaak is veranderd, omdat deze te lang open is. Iedereen zweeg.

Tekst en foto: Gϋldane Döymaz