nieuwsbrief november

Lieve lezer,

Deze maand besteed ik aandacht aan klagen: de positieve en negatieve kanten ervan. Daarnaast wil ik in januari een onderzoek doen naar de effecten van lachen en misschien kom ik wel bij jou op de werkvloer! Ook neem ik je mee in Fake it until you make it! Verder het korte verhaal Hoofd en hart over hoe het hoofd het hart soms tegenhoudt te ontdekken, uit angst voor het onbekende. Tot slot de activiteiten van Groeiparel!

Veel leesplezier😊❤!

Klagen: positief of negatief?

Maarten van Rossum riep een tijdje geleden ouders op geen ruzie te zoeken in het bijzijn van kinderen in het tv-programma Sterren op het doek. Loes Luca zei in een documentaire dat er veel geklaagd werd bij haar ouders thuis. Voor haar een bewuste keuze om hier mee te stoppen. Allergisch als ik ben voor klagers heb ik soms ook bewondering voor hen. Ze doen namelijk ook iets goeds. Ze zorgen goed voor zichzelf maar zijn daarin doorgeschoten. Laatst zei iemand dat huilende baby’s ook klagen. Dat lijkt me nu typisch zo’n geval van goed voor jezelf zorgen. Aangeven dat er iets is: honger, pijn, gemis aan aandacht of iets anders.

Klagen om het klagen zit NIET in onze natuur – net als niet lachen – maar leren we in onze omgeving: thuis, op school, bij een religieuze instelling, in de wijk en op televisie. Als ik terugkijk naar mijn jeugd waren het alleen volwassenen die klaagden. Zinnen als: dit is niet goed, dat is niet goed, kijk nou wat je doet. Kun je niet eens netjes schrijven? Er was weinig uitleg, alleen maar oordelend en snauwend geklaag.

Het is natuurlijk de toon die de muziek maakt en dat was slechte muziek zal ik maar zeggen.

Klagen is vaak een gewoonte. Het lijkt alsof je je mening geeft, maar is dat ook zo? Ik moet bekennen dat ik heel wat geklaagd heb in mijn leven totdat ik mezelf centraal stelde. Geen geklaag meer over geklaag, maar ook het opmerken van mijn eigen geklaag. Ik hoef niet te oordelen. Ernaar kijken, loslaten en glimlachen. Wil je onderzoeken waar jouw allergie ligt of loskomen van klagen? Kom dan eens voor een vrijblijvend intakegesprek voor coaching, lachyoga of mindfulness.

Een tijdje geleden schreef ik over 6 verborgen energielekken. Klagen valt er ook onder.

Samen lachen op de werkvloer

3 keer per week 15 minuten lachen voordat je de werkdag begint. Zie jij jezelf dit doen met je collega’s? Dan kom ik graag vanaf 6 januari ’s morgens bij je langs om samen 8 weken lang te lachen. Via Skype of messenger kan natuurlijk ook! Interesse? Mail: guldane@groeiparel.com.

Fake it until you make it

Bij lachyoga zeg ik vaak: Fake it until you make it! Onlangs vertelde een lachyogadeelnemer me dat het doen alsof tot het echt wordt/werkt ook voor haar een succes werd. Ze had bedacht dat als het bij lachen zo werkt – dit had ze ervaren – ook op andere vlakken zou kunnen werken. Ineens moest ik terugdenken aan een ander geval van doen alsof totdat het echt zo is…

Op de middelbare school zat ik bij C. in de klas, een goedlachs meisje dat wel in was voor plagerijtjes. Op een dag begonnen we E. te plagen op een vriendelijke maar uitdagende manier. Hij was verreweg de langste van de klas en daarbuiten. C. was de kleinste maar had volgens mij wel de hardste lach. We hadden besloten dat zij zou doen alsof ze verliefd was op E. Elk moment grepen we dan ook aan om zijn aandacht te trekken. C. was naar eigen zeggen in de verste verte niet geïnteresseerd in E en ik geloofde haar, want volgens mij was ik de aanstichter en speelde zij het spel mee.  E. wist niet zo goed wat hij ermee moest maar lachte elke keer weer als we zijn aandacht trokken. Dit ging zo een aantal weken door tot de vakantie aanbrak. Daarna zagen we elkaar weer op school. C. zei: ‘Ik moet je iets vertellen.’ Het verbaasde me eigenlijk niet eens toen  ze vertelde dat zij en E. verkering hadden. Ze had in de vakantie gemerkt dat ze hem miste en had actie ondernomen. Dit was nou typisch zo’n Fake- it-until-you make-it-geval. De relatie zou nog lang durenJ.

hoofd en hart

Een hoofd en een hart lagen op een steen. Het hart zei: ik wil wel eens op reis. Het hoofd zei: ‘Maar waarom en waarheen?’ Het hart zei: ‘Je hebt gelijk. Waarom eigenlijk? En ik weet al helemaal niet waarheen.’ ‘Precies’, begon het hoofd. Maar het hart schudde van nee en fluisterde: ‘Zei ik dat nou echt? Ik wil graag de wereld verkennen. Meer zien dan dit.’ Het hoofd riep: ‘Maar we hebben het toch goed? Je kunt toch niet zo maar weggaan? Wat als…’ Het hart streelde het hoofd kalmerend en sprak: ‘Ik ga nergens heen, stil maar. Het is al goed.’ Daar lagen die twee. Dagen gingen voorbij, weken passeerden, seizoenen hielden een voor een de wacht. Het was op een dag dat het hoofd tegen het hart zei dat het tijd was voor een dutje. Het hart zei: ‘Ga jij maar slapen, ik sla even over.’ Het hart volgde het ritme van het slapende hoofd. Het hart glimlachte nog even liefdevol naar het hoofd en rolde van de steen.  Het had nog geen paar meter gelopen en hoorde het roepen van het hoofd: ‘Zeg, laat me niet alleen. Waar ga je heen! Dat is levensgevaarlijk, kom terug!’ Het hart voelde het gevaar in het lijfje en dat was niet niks. Het stopte even maar besloot toch door te lopen. Het geluid van het hoofd was nog steeds hoorbaar en het hart lachte en zwaaide een laatste zwaai om dat lieve bezorgde stemmetje. Daarna besloot het:  ‘Op de wijde wereld in.’

Data: activiteiten Groeiparel

3 december bestaat lachclub Rotterdam 3 jaar! Woensdag 4 december is er een lachyogasessie en dat staat in het teken van feestvieren. Wil jij deze feestelijke lachyogasessie meebeleven? Aanmelden kan via guldane@groeiparel.com  en neem een cadeautje mee voor de jarigeJ.

Op 14 december start ik het weekend met lachyoga en aansluitend mindfulness. Het weekend eens anders ingaan? Ervaar wat het voor jou doet. Kosten € 12, 50 Aanmelden via guldane@groeiparel.com

Op 13 januari 2020 start ik met de nieuwe 8-weekse mindfulnesstraining (MBCT). Wil je het nieuwe jaar op een andere manier ingaan? In de mindfulnesstraining train je de aandacht door gedachten, emoties en gevoelens te observeren, los te laten en in het moment te blijven. Gedachten zien voor wat ze zijn en met vriendelijkheid, mildheid en open aandacht leren in aandacht zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen. Kijk ook of je zorgverzekeraar het vergoedt. Meer informatie vind je op de vergoeding Mindfulnesspagina. Aanmelden of vrijblijvend een intakegesprek met korte meditatie kan via guldane@groeiparel.com.

Op 18 en 19 januari 2020 geef ik de opleiding tot lachyogatrainer. In deze 2-daagse leer je de lach inzetten om je leven op een positieve manier aan te gaan. Een cadeau aan jezelf waarmee je anderen kunt inspireren. Naast het leren van alle ins en outs over lachyoga is het ook een weekend dat in het teken staat van je persoonlijke ontwikkeling.

Save the date: 19 tot en met 21 maart 2021 is het internationale lachyogacongres met dr. Madan Kataria, de grondlegger van lachyoga, en zijn vrouw Madhuri als eregasten. Een feestelijk en inspirerend weekend met workshops, lezingen en mooie ontmoetingen! Lachen, spelen, dansen en zingen. Gewoon omdat het kan!