Mindfulness

Pagina bekijken

Mindfulness toepassen in het dagelijks leven voor meer rust, kalmte, ervaren van keuzevrijheid, meer balans tussen lichaam en geest. Deze aandachttraining met een open en nieuwsgierige houding naar hoe het elk moment is, laat je ook ervaren dat elk moment anders is en dat er nog veel te ontdekken valt. Gedachten komen en gaan, gepaard met emoties, gevoelens en fysieke sensaties. Mindfulness leert de doe-modus in te zetten wanneer nodig, waardoor er meer ruimte vrijkomt om te zijn, aanwezig te zijn in het moment. 

De klassieke mindfulnesstraining is een 8-weekse aandachttraining . Tijdens deze 8-weekse mindfulnesstraining richt je vriendelijke en open aandacht op gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties zonder te oordelen. Gaandeweg ontdek je patronen, herken je ze en kun je ze doorbreken. In deze aandachttraining zie je dat alles er mag zijn, maar leer je de aandacht bij jezelf en in het moment te houden met als uiteindelijk doel: het ervaren van vrijheid.

Een mindfulnesstraining kost 369 euro p.p.  in groepsverband en 499 euro voor een individueel traject. Deze bedragen zijn inclusief 21% btw.

Mindfulness training also in English:  contact Guldane for more information (499 euros, individual 8-weeks session)

Check of vergoeding mogelijk is                         – Voor een individueel mindfulnesstraject kun je je direct aanmelden.

                                                                                                  – (Prijs:  499 euro 8 sessies van 75 minuten)

Wat is mindfulness nu precies?

Mindfulness betekent leven met wat er is in het moment, zonder oordeel. Aanvaarden zonder op te willen lossen. Dit betekent ook accepteren dat je het soms lastig vindt te accepteren, zoals het is en hier aandacht voor te hebben, zonder, waardoor er ruimte ontstaat en die ruimte brengt beweging. De energie kan weer stromen.

Mindfulness: doe-modus versus zijn-modus

Als je naar je huidige leven kijkt, leef je dan voornamelijk in de doe-modus of de zijn-modus? De doe-modus is actiegericht. De telefoon gaat: ‘Oh, even kijken wie het is. Nee, die bel ik straks wel. Oh, er komt een mail binnen van mijn opdrachtgever. Zou er iets zijn?’  Wat gebeurt er als ik niet zou kijken? Zijn-modus: ‘Oh, de telefoon gaat. Oké, ik merk dat ik wil opnemen. Nou, ja… dat is dan zo. Maar ik ben nu even een mail aan het schrijven. Ik kies ervoor mijn aandacht hier te houden.’

Al lijkt er niet zo veel verschil te zitten in bovenstaande schetsen van de doe- en zijn-modus, is het de ervaring die we direct kunnen waarnemen. In de doe-modus zijn we geneigd direct te reageren op wat er is, terwijl we in de zijn-modus bewust opmerken, waarnemen en kiezen. Niet direct reageren vanuit de impulsen, de automatische piloot. We observeren het denken, voelen en de fysieke gewaarwording. We bouwen als het ware een stap in, die ons keuzevrijheid toont, maar ook laat zien en voelen, wat onze automatische pilootreactie is, we leren echt kijken naar gedachten door ze te erkennen en ze vervolgens los te laten. 

Groeiparel biedt mindfulness aan in groepsverband (max. 6 personen, 369 euro) of individueel. Wil je weten of je de mindfulnesstraining geheel of gedeeltelijk vergoed krijgt van de verzekering? Kijk dan op de pagina van Zorgwijzer.nl of informeer bij je verzekeraar.

Heb je vragen of wil je je aanmelden? Mail of bel Gϋldane (0681533594), geheel vrijblijvend.

— Iedere woensdagavond lachyoga in Rotterdam-Kralingen. Meld je aan: stuur een mail naar Guldane@groeiparel.com

6 x mindfulness beoefenen in het dagelijks leven

Aanwezig, in het moment zijn, elke keer als je het opmerkt ben je weer hier. Maar voor je het weet word je weer meegevoerd. Lees hieronder hoe je op 6 manieren je aandacht kunt in het moment kunt houden.

  1. Ademhalen: elke adem is een uitnodiging om in het moment te zijn. Hoor je jezelf praten? Zie je jezelf doen? Breng je aandacht dan elke keer weer naar de ademhaling en observeer een seconde de inademing en een seconde de uitademing. En je bent er weer.
  2. Aandacht voor je handelen: Wat je doet, doe je dat met de gedachte: als dit af is, dan kan ik weer verder? Of kun je ook bij deze handeling blijven? Bij twijfel kun je eens voelen hoe je zit, staat, ligt. Zou je een vriend deze houding aanraden? Wees mild en vriendelijk voor je zelf.
  3. Aandacht voor je lichaam: voel eens wat je lichaam nodig heeft? Vocht, warmte, frisse lucht, beweging, liefde, rust of misschien wel een doktersbezoek? Met een ademhaling komt het antwoord vanzelf.
  4. Aandacht voor het moment: leuke momenten, daar willen we er meer van maar hoe aanwezig ben je eigenlijk? Vaak overheersen gedachten als: ik kan het niet bevatten, oh, het is zo geweldig of iets in die trant. Maar hoe voelt het en waar kun je het waarnemen in het lichaam? Kun je die sensatie benoemen? Kun je erbij blijven? Naast mooie gebeurtenissen zijn er ook mindere, waar we soms nog lastiger bij kunnen blijven. Accepteren en loslaten kun je niet alleen vanuit het weten; het ervaren met alles erop en eraan. Erbij blijven en opmerken. Jezelf steeds weer uitnodigen erbij te blijven. Mag het er zijn? Het is er nu toch… Kun je erbij blijven?
  5. Aandacht voor je gedachten: gedachten kunnen heel leidend zijn. Ik moet dit, ik moet dat, ik moet… Wat moet jij allemaal van jezelf? Wanneer sta jij jezelf toe te zijn? Gedachten zijn er, ze mogen er zijn. Kijk ernaar en verwelkom ze. Door ernaar te kijken, kun je er bewust voor kiezen of je erin meegaat.
  6. Aandacht voor je woorden: zijn je woorden vanuit liefdevolle aandacht of vanuit gewoonte?  Ik zeg misschien: ‘Ik vind het geen goed idee. Je hebt altijd van die rare ideeën. ‘ Maar eigenlijk wil ik zeggen: ‘Ik ben bang dat je niet zal slagen en dat anderen je kwetsen.’ Kun je het oordeel in je woorden opmerken en zeggen wat je echt vindt of wilt? Vraag je ook eens af of je er iemand mee helpt met jouw opmerking en of dit de manier is om iemand te laten groeien.


Groeiparel is lid van de beroepsverenigingen VMBN (categorie 1 gecertificeerd) en VVM en voldoet aan de Erecode.
KVK: 24482672 - Adres: Waterloostraat 184A, 3062 TZ Rotterdam - Copyright 2016 - 2021.