Mindfulness

Mindfulness ervaren in je dagelijks leven? Het doel van mindfulness is om bewuster en met een milde open aandacht om te gaan met wat er is in het huidige moment. Het gaat er niet om wat er in het leven op je pad komt, maar hoe je ermee omgaat. Bekruipt je regelmatig het gevoel dat je geleefd wordt? Ervaar je stress? Ben je vaak moe en vraag je je af hoe dat kan? Misschien is het tijd om te stoppen met het zoeken naar antwoorden door te doen, maar gewoon te zijn. Tijdens de 8-weekse mindfulnesstraining richt je de aandacht op gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties zonder te oordelen. Gaandeweg ontdek je patronen, herken je ze en kun je ze doorbreken.

Check of vergoeding mogelijk is

>> maandagavond 21 september 2020 start mindfulnesstraining.

Voor een individueel mindfulnesstraject kun je je direct aanmelden.

Wat is mindfulness nu precies?

Mindfulness betekent leven met wat er is in het moment, zonder oordeel. Aanvaarden zonder op te willen lossen. Dit betekent ook accepteren dat je soms niet kunt zijn met wat er is en dit opmerken, waardoor er ruimte ontstaat en die ruimte brengt beweging. De energie kan weer stromen.

Doe-modus versus zijn-modus

Als je naar je huidige leven kijkt, leef je dan voornamelijk in de doe-modus of de zijn-modus? De doe-modus is actiegericht. De telefoon gaat: ‘Oh, even kijken wie het is. Nee, die bel ik straks wel. Oh, er komt een mail binnen van mijn opdrachtgever. Zou er iets zijn?’  Wat gebeurt er als je niet zou kijken? Zijn-modus: ‘Oh, de telefoon gaat. Oké, ik merk dat ik wil opnemen. Nou, ja… dat is dan zo. Maar ik ben nu even een mail aan het schrijven. Ik kies ervoor mijn aandacht daar te houden.’

Er lijkt niet zo veel verschil te zitten in bovenstaande schetsen van de doe- en zijn-modus, maar dit is er wel. In de doe-modus zijn we geneigd direct te reageren op wat er is, terwijl we in de zijn-modus opmerken, waarnemen en kiezen. Niet direct reageren vanuit de impulsen. We observeren het denken, voelen en de fysieke gewaarwording. We bouwen als het ware een stap in, die ons keuzevrijheid toont, maar ook laat zien en voelen, wat onze automatische pilootreactie is, we leren echt kijken naar gedachten en ze vervolgens los te laten.

Ervaar het zelf in 30 seconden
Je kunt bij deze oefening staan of zitten.
Zorg dat je voeten de grond raken, zodat je goed geaard bent.
Voel dan even hoe je staat of zit(rug, nek en hoofd vormen een rechte lijn).
Sluit vervolgens de ogen en volg de ademhaling.
Merk op waar de adem begint, waar deze naartoe gaat en

welke veranderingen er waarneembaar zijn in het lichaam.
Doe dit 7 keer.
Hoe was deze oefening?
Wat merkte je op tijdens de oefening?
Wat voelde je in het lichaam?

  • Hoe is het nu? Hoe is dat voor je?

Groeiparel biedt mindfulness aan in groepsverband (max. 6 personen) of individueel. Wil je weten of je de mindfulnesstraining geheel of gedeeltelijk vergoed krijgt van de verzekering? Kijk dan op de pagina van Zorgwijzer.nl of informeer bij je verzekeraar.

Wil je meer weten over mindfulness? Neem contact op met Guldane of lees haar gastblog: Mindfulness: Dit Is Het (Niet) op passievoorpsychologie.nl

>> Lees ook de meestgestelde vragen over mindfulness.

Heb je vragen of wil je je aanmelden? Mail of bel Gϋldane (0681533594), geheel vrijblijvend.

— Iedere woensdagavond lachyoga in Rotterdam-Kralingen. Meld je aan: stuur een mail naar Guldane@groeiparel.com

Groeiparel is lid van de beroepsverenigingen VMBN (categorie 1 gecertificeerd) en VVM en voldoet aan de Erecode.
KVK: 24482672 - Adres: Waterloostraat 184A, 3062 TZ Rotterdam - Copyright 2016 - 2020.