mindfulness meestgestelde vragen

Waar staat de afkorting MBCT voor?

De afkorting MBCT staat voor Mindfulness based cognitive therapy, of mindfulnessgebaseerde cognitieve therapie.

>>De eerstvolgende avondtraining mindfulness start op 23 november 2020.

Waar staat de afkorting MBSR voor?

De afkorting MBSR staat voor mindfulnessbased stress reduction, of mindfulnessgebaseerdere stressreductie.

Wat is het verschil tussen MBCT en MBSR als het beide mindfulnesstrainingen zijn?

Mindfulness in de MBCT-traditie is oorspronkelijk ontwikkeld voor depressiegerelateerde klachten. MBSR is ontwikkeld voor pijn- en stressreductie. 

Waarom duurt een training 8 weken?

Jon Kabat Zinn, de grondlegger van mindfulness in de MBSR-traditie, heeft een 8  weken durende training ontwikkeld, waarbij het thuis oefenen, een belangrijk onderdeel is van het integreren van mindfulness in het dagelijks leven. Iedere week komt er een bepaald thema aan bod en na de achtste week, kun je het geleerde dagelijks toepassen (en uitbreiden).

Hoe weet ik of de mindfulnesstraining geschikt is voor mij?

Als je twijfelt en wilt weten of de mindfulnesstraining geschikt is voor jou, kun je altijd een vrijblijvend gesprek aanvragen. Ook kun je thuis een korte meditatie van tien minuten doen met behulp van een mindfulnessmeditatie, waarvan je er voldoende vindt op youtube.

Heeft mindfulness iets met religie te maken?

Nee, mindfulness heeft niets met religie te maken. Het is een aandachttraining. Sommigen verbinden het wel aan het boeddhisme, omdat Jon Kabat Zinn, de grondlegger, de inzichtmeditaties uit het boeddhisme verwerkt heeft in de aandachttraining. Hij heeft de training echter losgekoppeld van het boeddhisme. Trainers krijgen wel de boeddhistische leer mee in hun opleiding. Ben je religieus of atheïstisch? Geef dat dan van tevoren aan, dan weet zowel de trainer als jij wat je kunt verwachten.

Kan ik de mindfulnesstraining vergoed krijgen van de verzekering?

Er zijn verzekeraars die de mindfulnesstraining deels of helemaal vergoeden. Voorwaarde is dan wel dat de mindfulnesstrainer categorie 1 gecertificeerd is. Onder andere Avéro Achmea, De Amersfoortse, FBTO, FNV, IZA,  IZZ, Menzis, OZF, PMA zorgverzekering, Pro Life, UMC, United Consumers (VGZ), Univé, VGZ en Zilveren Kruis. Op de website van www.zorgwijzer.nl kun je meer lezen over de voorwaarden.

Staat jouw vraag hier niet bij? Bel 0681533594 of mail dan naar Guldane.