Coaching en HSP

Ben je hoogsensitief en eraan toe je leven anders te leven?

Wat goed dat je hier bent. Hieronder deel ik twee stappen die mijn leven direct eenvoudiger maakten.

 1. Volledig accepteren dat je een HSP bent.
 2. Je leven anders organiseren dan je tot nu toe doet.

  Wil je meer weten over hoe je je leven direct anders kunt organiseren? Scroll dan naar beneden. Door stappen te zetten , neem je het heft in eigen handen en zal je snel het verschil ervaren.

HSP’s zijn namelijk vooral gericht op de buitenwereld en er is minder aandacht voor de coachingsprincipes van: Wat voel ik? Wat vind ik? Wat denk ik( nou echt)?

Hieronder deel ik mijn ervaring. Wil je direct naar de tips? Scroll dan even naar beneden.

Het heeft jaren geduurd voordat ik echt kon accepteren dat ik een hoogsensitief persoon ben. Zelfs tijdens mijn coaching- en mindfulnessopleidingen heb ik het woord HSP stelselmatig vermeden. Regelmatig gebruikte ik de woorden ‘gevoelig voor energieën van anderen’ maar nooit het woord HSP. Dit komt mede door mijn persoonlijke overtuiging dat je niet bent wat je hebt. Maar deze overtuiging beperkte me achteraf gezien nog jaren. De eerste keer dat ik een poging deed uit te zoeken of ik HSP was, was ik dertig jaar. Na het doen van een online test, bleek dat ik overduidelijk de kenmerken van een HSP had. Eerst voelde ik opluchting, want ik wist het al die tijd al. Daarna voelde ik weerstand. Achteraf begreep ik dat ik bang was gelabeld te worden. Maar er was ook weerstand tegen andere mensen die zich identificeerden met HSP en zich daarachter leken te verschuilen. Gaandeweg leerde ik dat het er niet omgaat wat je hebt, maar hoe je ermee omgaat. Ik leerde mezelf volledig te accepteren, dus ook als HSP. Daarnaast begon ik stapsgewijs met het anders organiseren van mijn leven dan ik tot dan toe had gedaan.


Wil je ook je leven anders organiseren? Scroll dan naar beneden. Als je niets verandert, wordt het misschien alleen maar zwaarder. Onderneem je wel stappen, dan neem je het heft in eigen handen en zal je snel het verschil ervaren. HSP’s zijn namelijk vooral gericht op de buitenwereld en er is minder aandacht voor de coachingsprincipes van: Wat voel ik? Wat vind ik? Wat denk ik( nou echt)?

Volgens de Amerikaanse psychologe Elaine Aron kenmerkt een hoogsensitief persoon zich door het hebben van een gevoelig zenuwstelsel, waardoor er sneller sprake is van overprikkeling. Dit betekent dat informatie op een andere manier binnenkomt en verwerkt wordt. Dat is heel prettig om te weten. Om je een voorbeeld te geven. Op mijn 28ste begon ik steeds meer fictie te lezen. Elke dag las ik uren achter elkaar en op een vrije zaterdag las ik rustig een 300 pagina’s tellende roman uit. Dit heb ik zeker vier jaar volgehouden. Sommige romans waren zo zwaar dat ik begon op te merken dat het me veel energie kostte al die zware kost te verwerken. Ik was gewend te visualiseren wat ik las en soms was ik dagen van slag. Toen het besef eenmaal daar was, ben ik gaan minderen met lezen. Ook heb ik geprobeerd het visualiseren te reduceren door sneller en een beetje tussen de regels door te lezen. En dat was maar goed ook, want ik werd eigenlijk steeds gevoeliger met de jaren. Ik zag wel in dat het te maken had met mijn hooggevoeligheid, maar ik vond dat ik het maar moest accepteren als een feit. Ik werd in die tijd ook steeds overgevoeliger voor energieën van anderen. Soms voelde ik me na een afspraak helemaal leeggezogen. Ik werd dan onwel en moest gaan liggen, zodra ik thuis was. Ik kon dan niets anders dan uren achter elkaar slapen. Dan voelde ik me de volgende dag weer beter. Al vond ik het heel vreemd, was ik tegelijk ook wel weer gerustgesteld dat slapen ook weer opladen van nieuwe energie betekende. Al met al veranderde ik beetje bij beetje mijn agenda. Ik plande minder afspraken en ik probeerde me aan een afspraak per dag te houden. Me er niet aan houden betekende gewoonweg om de maand een weekend uitgeschakeld zijn. Dat gebeurde dan ook nog wel. Alles leek onder controle, maar was dat het ook? Het begon me ook op te vallen dat ik reisziek werd en na elke vliegreis van langer dan twee uur had ik tijd nodig om bij te komen. Aangezien Erik en ik regelmatig reisden, werd het me onwel voelen iets wat ik begon te accepteren. Ik probeerde wel zo weinig mogelijk prikkels op te vangen, maar dit hielp maar matig. Ik accepteerde deze feiten, maar nog steeds niet de bron.

Tijdens de corona-crisis begon ik na jaren van verstoken te zijn geweest van het dagelijkse nieuws me er ineens weer in te verdiepen. Daarnaast was ik enorm veel online. Samen met lachyogacollega’s lachyoga beoefenen was een prachtige invulling van de dag maar het betekende ook dat alle energieën van over de hele wereld bij me binnenkwamen. Ik was totaal overprikkeld en ik had mezelf totaal genegeerd. Het werd tijd om te stoppen en te zien dat ik niet wilde accepteren dat ik HSP ben en dat dit consequenties heeft. Ja, ik wilde heel graag meedoen met de rest, maar het kostte me uiteindelijk meer dan het me opleverde. Het goede nieuws is dat ik nog steeds meedoe en zelf ook lachyoga geef, maar ik beperk me en neem de juiste afstand. Daarnaast reflecteer ik regelmatig. Sinds die tijd heb ik ook niet meer dat leeggezogen gevoel gehad.

Wat je direct kunt doen?

De afgelopen jaren heb ik regelmatig achtergrondinformatie gezocht over HSP. Ik was op zoek naar oefeningen, waar ik baat bij zou hebben. Helaas kwam ik steeds weer op dezelfde soort oefeningen uit. Al weet ik dat veel mensen baat hebben bij visualisatie-oefeningen om zo de energie bij zichzelf te houden wanneer ze buiten de deur een afspraak hebben. Zelf heb ik daar minder mee. Het mooie eraan vind ik wel dat je aandacht hebt voor jezelf door deze oefeningen te doen. Ik zie ze dan ook als een soort intentie om goed voor jezelf te zorgen door het visualiseren van een lichtbol om je heen of letterlijk een boog om je heen te tekenen. Als het voor je werkt is het fantastisch. Zelf heb ik heel veel baat bij focussen op mijn ademhaling, zonder deze te veranderen. Gewoon de aandacht bij mijn adem houden en door blijven ademen, wat ik ook aan het doen ben.

Wat kun je nog meer direct doen? Mij helpen de onderstaande veranderen. Ik deel ze dan ook graag met je.

Je leven anders organiseren? Begin direct

 • Maak duidelijke afspraken met jezelf en houd je daar aan.
 • Focus op je ademhaling: in een lastige, prettige, spannende of emotionele situatie. Ook wanneer je bijvoorbeeld naar een spannende film kijkt. Door de neiging je adem in te houden verlies je veel energie en raak je sneller overprikkeld.
 • Merk op wat voor jou een goede lengte is voor een gezellige afspraak. Voor mij is dat bijvoorbeeld 2 uur maximaal.
 • Laat je niet afleiden als je iets aan het doen bent. Houd je aandacht daar waar je mee bezig bent.
 • Merk je dat je meegaat in de negativiteit van de ander of ben je zelf kritiek aan het uiten, kies er dan voor het gespreksonderwerp te veranderen. Je kunt oefenen door eerlijk te zeggen: ‘Ik merk dat ik graag ergens anders over zou praten.’ Of je kunt een compliment geven. ‘Wat heb je trouwens een leuke trui aan.’ Dit is een bewuste keuze om goed voor jezelf te zorgen.
 • Als je een langere afspraak hebt voor het werk of privé, maak dan even tijd voor een frisse neus of neem tussendoor even een moment voor jezelf.
 • Als je een afspraak hebt met vrienden of familie, communiceer dan van tevoren hoe laat je weer vertrekt. Zo kun je jezelf beschermen, tegen energieverlies. De ervaring is dat het vaak heel fijn is en daardoor herken je misschien niet meer dat je je energiegrens overschrijdt.
 • Je hoeft geen verantwoordelijkheid af te leggen over wat de reden is van je vertrek. Ook als je een afspraak afzegt of afslaat beperk je dan tot het afzeggen of weigeren, zonder toelichting. ‘Helaas gaat het me niet lukken.’ of ‘Bedankt, maar die dag heb ik al andere plannen.’
 • Denk ook vooral aan wat jij wilt en niet hoe fijn het voor de ander is.
 • Opmerken waar je focus ligt. Ben je bezig met wat je niet wil? Stuur je aandacht naar wat je wel wilt en ga dat doen.

Kun je wel wat hulp gebruiken? Ik begeleid je graag in een coachingstraject.