Bullebak of niet?

Naar een restaurant gaan waarvan je weet dat de kok zich als een bullebak gedraagt? Je leest het wel eens in culinaire recensies, waarin de recensent het gedrag van de kok voor lief neemt omdat het eten zo voortreffelijk is. Ik vind het echter nogal middeleeuws, maar ja… Soms weet je het ook niet, want het staat niet op de menukaart en zo geschiedde het dat Erik en ik in een knus restaurantje met een open keuken belandden. Slow food stond er op het menu. Nu was ik niet helemaal bekend met de term, dus ik nam het nogal letterlijk: langzaam eten. We hoefden ons niet te haasten, gewoon lekker ontspannen, loslaten wat je hebt besteld en je laten verrassen door al het lekkers dat nog op tafel komt.

Er stond een grote meneer met een theedoek om zijn schouder in de keuken. Hij was niet alleen. Een leerling-kok stond aan zijn zijde. Er stond een biertje op het aanrecht. Twee leuke dames hadden de bediening voor hun rekening genomen. We keken op de kaart, waar genoeg lekkere gerechten op stonden. Ik ging voor een verse pasta, Erik voor een stoofschotel. Drie kwartier later genoten we van ons voorgerecht, de bijzondere sfeer en van elkaar. We waren laat gaan lunchen dus we zagen veel mensen het restaurant verlaten. Langzaam liep het leeg. Ik keek eens om me heen en mijn blik bleef hangen in de keuken, waar de leerling-kok werd afgesnauwd door de chef zoals je ook in films ziet. Ik wendde mijn ogen niet af zoals ik vroeger gedaan zou hebben. Even later zag ik het weer gebeuren, maar nu ging de kok wat langer door. De jongen had zijn hoofd gebogen als een harnas om zich tegen het gif van de man te beschermen. Ik zei tegen Erik dat de leerling-kok het maar zwaar had met die man, waarop hij antwoordde dat een van de dames ook al door hem was afgekat. Ik wist natuurlijk niet wat er gebeurde, maar ik kon het wel raden. Als je het zelf moeilijk hebt, laat je er anderen vaak onder lijden maar lost het jouw lijden nou daadwerkelijk op?  

Wanneer jij ook met mensen te maken hebt, die jou ongewild maar stelselmatig kwetsen door hun gif te spuien, geef dan aan wat het met jou doet. Zo help je een ander ook. Als verandering uitblijft, kies dan voor jezelf.

Kun je wel wat hulp gebruiken? Ik help je graag . Intakegesprekken zijn altijd vrijblijvend en kosteloos. Contact via mail: guldane@groeiparel.com of erik@groeiparel.com. Telefonisch contact kan natuurlijk ook: 0681533594