6 manieren om in het moment te blijven

Aanwezig: in het moment zijn: elke keer als je het opmerkt ben je weer hier. Maar voor je het weet word je weer meegevoerd en dan is het fijn te weten hoe je ook weer terug kunt keren naar het moment. Ik geef je 6 manieren om je aandacht te houden, waar jij bent.

  1. Ademhalen: elke adem is een uitnodiging om in het moment te zijn. Hoor je jezelf praten? Zie je jezelf doen? Breng je aandacht dan elke keer weer naar de ademhaling en observeer een seconde de inademing en een seconde de uitademing. En je bent er weer.
  2. Aandacht voor je handelen: Wat je doet, doe je dat met de gedachte: als dit af is, dan kan ik weer verder? Of kun je ook bij deze handeling blijven? Bij twijfel kun je eens voelen hoe je zit, staat, ligt. Zou je een vriend deze houding aanraden? Wees mild en vriendelijk voor je zelf.
  3. Aandacht voor je lichaam: voel eens wat je lichaam nodig heeft? Vocht, warmte, frisse lucht, beweging, liefde, rust of misschien wel een doktersbezoek? Met een ademhaling komt het antwoord vanzelf.
  4. Aandacht voor het moment: leuke momenten, daar willen we er meer van maar hoe aanwezig ben je eigenlijk? Vaak overheersen gedachten als: ik kan het niet bevatten, oh, het is zo geweldig of iets in die trant. Maar hoe voelt het en waar kun je het waarnemen in het lichaam? Kun je die sensatie benoemen? Kun je erbij blijven? Naast mooie gebeurtenissen zijn er ook mindere, waar we soms nog lastiger bij kunnen blijven. Accepteren en loslaten kun je niet alleen vanuit het weten; het ervaren met alles erop en eraan. Erbij blijven en opmerken. Jezelf steeds weer uitnodigen erbij te blijven. Mag het er zijn? Het is er nu toch… Kun je erbij blijven?
  5. Aandacht voor je gedachten: gedachten kunnen heel leidend zijn. Ik moet dit, ik moet dat, ik moet… Wat moet jij allemaal van jezelf? Wanneer sta jij jezelf toe te zijn? Gedachten zijn er, ze mogen er zijn. Kijk ernaar en verwelkom ze. Door ernaar te kijken, kun je er bewust voor kiezen of je erin meegaat.
  6. Aandacht voor je woorden: zijn je woorden vanuit liefdevolle aandacht of vanuit gewoonte?  Ik zeg misschien: ‘Ik vind het geen goed idee. Je hebt altijd van die rare ideeën. ‘ Maar eigenlijk wil ik zeggen: ‘Ik ben bang dat je niet zal slagen en dat anderen je kwetsen.’ Kun je het oordeel in je woorden opmerken en zeggen wat je echt vindt of wilt? Vraag je ook eens af of je er iemand mee helpt met jouw opmerking en of dit de manier is om iemand te laten groeien.

21 september 2020 start er weer een 8-weekse mindfulnesstraining.