6 verborgen energielekken

6 verborgen energielekken

Energiebewust leven? Ik was er lange tijd heel goed in totdat ik er een beetje in doorschoot. Gelukkig zag ik dat en liet het weer los. Al heb ik nog steeds moeite met minutenlang openstaande koelkastdeuren, toch ben ik aardig tevreden over de balans. Mijn eigen energie schommelt nog wel eens, maar ook daar ga ik bewust mee om. Ik ben erachter gekomen dat ik regelmatig gewoonweg weerstand ervaar. Een gevoel van: NEE, dit wil ik niet. Dit kan komen door: angst, moeheid, verveeldheid, gedachten, ongeduld, meegaan in de spanning van de ander of irritatie. Zodra ik dit doorheb – dat kan wel 366 keer per dag zijn – breng ik even de aandacht naar de adem en de voeten, gevolgd door een glimlach. Wat het ook is, het mag er zijn, maar ik ben direct weer in het moment met het bijkomende voordeel dat de energie bij me blijft.

Behalve dat energie hebben heel prettig is, heb je het ook gewoon nodig. Langdurige energielekken kunnen ziekmakend zijn, dus hier aandacht voor hebben is geen overbodige luxe. Maar hoe ga je dan om met weerstand? Je komt het tenslotte in allerlei situaties tegen. Of je nu met je partner, familie, vrienden, collega’s, klanten of jezelf te maken hebt.

Jij bent de aangewezen persoon om je energielekken aan te pakken. Herken je je in een of meer van de volgende situaties? Onderzoek dan eens het (verborgen) energielek daar zit.

1.      Geen zin in… Mag je geen zin hebben? Sta het jezelf eens toe en accepteer dat dit zo is. Merk ook eens op waar je het kunt waarnemen in het lichaam en breng daar eens je aandacht naartoe. Even bij dat gevoel blijven, zonder het weg te willen nemen. Het is er nu toch. Als het aanhoudt, onderzoek dan waar het vandaan komt en maak het eens bespreekbaar.

2.      Uitstelgedrag. Vraag je af wat je tegenhoudt. Kijk naar het antwoord en vraag je af of het echt zo is. Ja? Nee? Ga dan aan de slag. Het uitspreken helpt al enorm.

3.      Een klagende persoon in je dagelijkse omgeving. Reageer gewoon eens niet. Door niet mee te gaan in het verhaal, houd je je kostbare energie bij jezelf en je helpt de ander er uiteindelijk ook mee.

4.      Een roddelende persoon in je omgeving. Geef eens als reactie: ‘Heb je het al tegen hem/haar gezegd? Dat zou ik doen, dan weet je ook hoe hij/zij erin staat. ’

5.      Ben jij die klagende of roddelende persoon? Onderzoek eens waar je ontevredenheid nu echt vandaan komt. Kies bewust waar je over klaagt en merk ook eens op of het klagen en/of roddelen automatisch gaat. Stel jezelf centraal door te stoppen met energieverspilling.

6.      Ontevreden over een situatie. Maak het bespreekbaar en vertel hoe jij erover denkt, wat jij ziet en voelt. Houd je bij de feiten.

Wanneer je energie hebt, zit je lekkerder in je vel. Daar heeft iedereen profijt van en jij het meest. Dus pak dat energielek aan en gun je zelf het beste.

Kun je er wel wat hulp bij gebruiken? Ik help je er graag bij. In enkele coachingsessies is jouw energielek verdwenen! Mail of bel Gϋldane  Döymaz vrijblijvend voor een afspraak. Tel: 0031681533594

Hier vind je meer informatie over de tarieven.

Lees ook mijn blog Bullebak of niet.

‘Elk moment is een goed moment voor groei’