21-daagse – 5-minutenmeditaties dag 20

Welkom,

Het is dag 20 van de 21-daagse. Vandaag staat aandacht voor acceptatie van ongemak centraal. Dit oefenen we door het zitten in een ongemakkelijke houding in de meditatie. Je kunt bijvoorbeeld het hoofd schuin houden, of ingezakt zitten, de teenspieren aangespannen houden, of een andere houding aannemen die je als onprettig ervaart.

Wanneer je hier vriendelijke aandacht aan kunt schenken en accepteren dat er continu ervaringen zijn; een samenspel van lichamelijke sensaties, emoties, gevoelens en gedachten geef je jezelf mogelijkerwijs wat je nodig hebt. Deze oefening heeft als doel acceptatie te vinden in situaties die je niet direct kunt veranderen. Al gaan we sommige ervaringen liever uit de weg door onszelf uit de weg te gaan; alle ervaringen horen bij het leven.

Dagelijks zal je te maken hebben met ervaringen, maar wellicht leer je er anders mee om te gaan. Aanvaarden hoe het nu is. Zonder verwachting, zonder ergens te willen komen, zonder ergens anders te willen zijn dan bij wat er nu is. Als je merkt dat het accepteren nog lastig voor je is, kun je dit dan accepteren en elk moment opnieuw de uitnodiging en de bereidheid tot acceptatie aangaan.

Kijk maar of je jezelf hiertoe kunt uitnodigen.

Ik wens je een aanwezige oefening.

Na de meditatie kun je voor jezelf de volgende vragen beantwoorden.

Hoe was deze ervaring?

Hoe was dit voor je?

Hartelijke groet,

Gϋldane